Harper Lee

Σαν σήμερα στις 28 Απριλίου 1926 γεννήθηκε η συγγραφέας του αριστουργήματος “Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια”. Παρακάτω θα αναφέρω δύο λόγια για το βιβλίο της.

Το ”Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια” (σε πρωτότυπο τίτλο ”To kill a mockingbird” είναι ένα μυθιστόρημα, το οποίο γράφτηκε το 1960. Η ιστορία του βιβλίου είναι η εξής: Στην Νότια Αλαμπάμα, στην Αμερική, το 1930 η Scout και ο Jem, 6 και 12 ετών αντίστοιχα προσπαθούν να μεγαλώσουν. Ο πατέρας τους ονομάζεται Atticus Finch και είναι δικηγόρος ενώ η μητέρα τους πέθανε όταν η Scout ήταν πολύ μικρή. Η Αλαμπάμα του 1930 χαρακτηρίζεται από τον ρατσισμό της λευκής φυλής προς τους μαύρους ενώ φαινομενικά φαίνεται ότι η Αλαμπάμα είναι μια φυσιολογική περιοχή. Όταν λοιπόν ένας μαύρος ονόματι Tom Robinson κατηγορείται από έναν λευκό αγρότη ότι κακοποίησε και βίασε την 23χρονη κόρη του τότε ο Atticus υπερασπίζεται τον μαύρο Tom Robinson βάζοντας σε κίνδυνο τον εαυτό του και την οικογένειά του.

Η συγγραφέας του βιβλίου είναι η Harper Lee η οποία γεννήθηκε το 1926 στο Monroeville της Αλαμπάμα. Σπούδασε στο Κολέγιο Huntingdon καθώς επίσης και στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, Νομική. Εκτός από το ”Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια” που εκδόθηκε το 1960 και απέσπασε το βραβείο Pulitzer, κυκλοφόρησε το 2015 το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο ”Go set a Watchman” που θεωρείται η συνέχεια του ”Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια” με κεντρικό χαρακτήρα την Scout. Απέσπασε το βραβείο Pulitzer, το Προεδρικό μετάλλιο Ελευθερίας και αμέτρητα άλλα φιλελεύθερα βραβεία και τιμές. Πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου 2016.

 Το “Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια” χαρακτηρίζεται από ένα φιλελεύθερο και αντιρατσιστικό πνεύμα. Γράφτηκε το 1960 ενώ η εποχή που αναφέρεται στο βιβλίο είναι το 1930, στην Νότια Αλαμπάμα της Αμερικής όπου οι λευκοί υποτιμούσαν τους μαύρους λόγω του χρώματος του δερματός τους και τους είχαν σαν σκλάβους στα χωράφια. Στην Αλαμπάμα λοιπόν το 1930 σύμφωνα με την ιστορία του βιβλίου, ένας μαύρος άντρας κατηγορείται από έναν λευκό ότι βίασε την κόρη του. Τα γεγονότα του βιβλίου εξιστορούνται μέσα από τα μάτια της 6χρονης Scout και μέσα από την αθωότητα που την περιβάλλει. Φαίνεται ο τρόπος που οι κάτοικοι της Αλαμπάμα φέρονται βίαια στον Atticus και στην οικογενειά του λόγω της υπεράσπισης από τον Atticus προς τον μαύρο άντρα. Το τέλος βέβαια έχει δραματικές εξελίξεις για τον μαύρο άντρα και την οικογενειά του. Υπάρχουν βέβαια και κάτοικοι της Αλαμπάμα που υπερασπίζονται τους μαύρους. Όλο το βιβλίο κυριεύεται από ένα “Γιατί”. Γιατί πρέπει ένας άνθρωπος διαφορετικού χρώματος και φυλής να κατηγορείται για κάτι που δεν έκανε; Γιατί να φέρονται ρατσιστικά σε έναν μαύρο; Γιατί οι μαύροι να μην έχουν ίσα δικαιώματα με τους λευκούς; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που απασχολούν την σκέψη του αναγνώστη διαβάζοντας το βιβλίο της Harper Lee.

Εκτός από το αντιρατσιστικό μήνυμα που προσπαθεί να περάσει η συγγραφέας μέσα από την ιστορία του μυθιστορήματός της και ο τρόπος γραφής αλλά και το λεξιλόγιο είναι επίσης άρτιο. Φαίνεται ότι η Harper Lee δεν έγραψε μόνο μια υπέροχη, συγκινητική ιστορία αλλά αποδεικνύει και το μεγαλείο της συγγραφής της. Για την ιστορία να αναφέρουμε εδώ ότι το “Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια” απέσπασε το βραβείο Pulitzer και πολλά διεθνή μετάλλια για το φιλελεύθερο πνεύμα του.

Leave a comment

I’m Anthi

Ονομάζομαι Ανθή και είμαι απόφοιτη του τμήματος Τεχνολογίας Γεωπονίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης (από το 2019 ονομάζεται Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ). Αυτό το blog έχει ως στόχο την κριτική μου για βιβλία που διαβάζω κατά καιρούς αλλά και άρθρα για επίκαιρα θέματα.

Let’s connect

Design a site like this with WordPress.com
Get started