Η 23η Απριλίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια ημέρα Βιβλίου. Στις 23 Απριλίου του 1616 έφυγαν από την ζωή δύο μεγάλα ονόματα της λογοτεχνίας, ο Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος συγγραφέας Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή λοιπόν αυτό το γεγονός η 23η Απριλίου κάθε χρονιάς καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Κάθε χώρα λοιπόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των υπολοίπων Ηπείρων γιορτάζει κάθε 23η Απριλίου την λογοτεχνία, την ποίηση, την φιλοσοφία και την επιστήμη.

Το βιβλίο δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται είδος πολυτέλειας. Η γνώση που αποκομεί ένας άνθρωπος διαβάζοντας ένα λογοτεχνικό βιβλίο είναι τεράστια. Για αυτόν τον λόγο λοιπόν όλοι οι ανθρώποι σε κάθε χώρα, σε κάθε Ήπειρο πρέπει να έχουν πρόσβαση στα βιβλία. Ο άνθρωπος ωριμάζει ψυχικά και εγκεφαλικά, γαληνεύει, αποκτά γνώσεις, παιδεύεται και γίνεται άξιο μέλος μιας κοινωνίας. Είναι λοιπόν άδικο τα παιδιά σε Ηπείρους όπως η Αφρική και η Μέση Ανατολή στις οποίες επικρατεί η φτώχεια και ο πόλεμος οι ανθρώποι να μην μπορούν λόγω των παραπάνω συνθηκών να αποκτήσουν πρόσβαση σε βιβλία (λογοτεχνικά, επιστημονικά, φιλοσοφικά). Η παιδεία πρέπει να είναι το κύριο μέλημα κάθε κοινωνίας υπανάπτυκτης και μη. Σήμερα λοιπόν 23 Απριλίου γιορτάζουμε το σημαντικότερο πράγμα στον κόσμο, το βιβλίο.

Συγγραφείς όπως ο Άλμπερ Κάμυ, ο Τζόρτζ Όργουελ, ο Μίλαν Κούντερα, ο Έρμαν Έσσε, ο Βίλχεμ Ράιχ, ο Στέφαν Τσβάιχ και πολλοί άλλοι διαμόρφωσαν με τα έργα τους γενιές ανθρώπων που έζησαν την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου όπου πολλά βιβλία εκείνης της εποχής λόγω του επαναστατικού τους περιεχομένου απαγορεύθηκαν από τους δικτάτορες της εποχής. Στις μέρες μας λοιπόν το βιβλίο πρέπει να διαβάζεται χωρίς δισταγμό από τον λαό. Βιβλία σημαντικών λογοτεχνών όπως ο Φραντς Κάφκα, ο Λεών Τολστόι και ο Θίοντορ Ντοστογιέφσκι πρέπει να διαβάζονται από τους νέους της εποχής μας. Κάποιες αξίες είναι αναντικατάστατες και η αξία ενός βιβλίου είναι μοναδική.

Αλμπέρ Καμύ ((7 Νοεμβρίου 1913-4 Ιανουαρίου 1960)

Έρμαν Έσσε (2 Ιουλίου 1877-9 Αυγούστου 1962)

Μίλαν Κούντερα (1 Απριλίου 1929-93 ετών)

Τζόρτζ Όργουελ (25 Ιουνίου 1903-21 Ιανουαρίου 1950)

Βίλχεμ Ράιχ (24 Μαρτίου 1897-3 Νοεμβρίου 1957)

Στέφαν Τσβάιχ (28 Νοεμβρίου 1881-23 Φεβρουαρίου 1942)

Φράντζ Κάφκα (3 Ιουλίου 1883-3 Ιουνίου 1924)

Λεόν Τολστόι (9 Σεμπτεμβρίου 1828-20 Νοεμβρίου 1910)

Θίοντορ Ντοστογιέφσκι (11 Νοεμβρίου 1821-9 Φεβρουαρίου 1881)

Αύριο λοιπόν την ημέρα 23 Απριλίου 2024 θα ήταν πολύ όμορφο να χαρίσουμε ένα βιβλίο στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Με αυτόν τον τρόπο τους χαρίζουμε κάτι παραπάνω από ένα δώρο, τους χαρίζουμε την γνώση.

Leave a comment

I’m Anthi

Ονομάζομαι Ανθή και είμαι απόφοιτη του τμήματος Τεχνολογίας Γεωπονίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης (από το 2019 ονομάζεται Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ). Αυτό το blog έχει ως στόχο την κριτική μου για βιβλία που διαβάζω κατά καιρούς αλλά και άρθρα για επίκαιρα θέματα.

Let’s connect

Design a site like this with WordPress.com
Get started