Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να αναφερθώ σε ένα νέο βιβλίο που κυκλοφορεί από το 2023 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, με τίτλο «Άλλος ένας Πλανήτης» και συγγραφέα του βιβλίου, τον καθηγητή Οικολογίας και Βιοποικιλότητας στο τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητή Σπύρο Σφενδουράκη. Έχοντας διαβάσει ένα παλαιότερό του βιβλίο με τίτλο «Στον Καθρέφτη του Δαρβίνου» που κυκλοφόρησε το 2021 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και έχοντας πάρει μια γεύση από την φιλοσοφία και τον γραπτό λόγο του συγγραφέα και ανακαλύπτοντας θεωρητικά στοιχεία που αφορούν την εξελικτική θεωρία του Κάρολου Δαρβίνου αλλά και τους τρόπους που την καθιστούν ως λανθασμένη θεωρία άρα επιστημονικά αποδεδειγμένη, ξεκίνησα την ανάγνωση του δεύτερου βιβλίου για το οποίο γίνεται λόγος σε αυτό το άρθρο.

«Άλλος ένας πλανήτης « λοιπόν και ο συγγραφέας από τα πρώτα κιόλας κεφάλαια του βιβλίου καλεί τον αναγνώστη να σκεφτεί μια μορφή ζωής από έναν άλλον κοντινό ή μακρινό πλανήτη, η οποία έχει ταξιδέψει ανά διαφορετικές χρονικές περιόδους και μας αφηγήται την εξελικτική πορεία του πλανήτη μας δηλαδή της γης. Οι πρώτες μορφές ζωής που ήταν οι μικροοργανισμοί, τα πρώτα είδη κατώτερων φυτών που είναι τα φύκη, έπειτα τα φυτά που ζούσαν στο βάθος των ωκεανών και που αργότερα εξελίχθηκαν και επιβίωσαν στη στεριά, τους ζωικούς οργανισμούς που έζησαν στη θάλασσα και τους οργανισμούς που εξελίχθηκαν στην στεριά για να καταλήξει στα πρώτα είδη πιθήκου και χιμπατζήδων και εν τέλει σε μια μορφή ζωής με μέτρια στην αρχή νοημοσύνη και έπειτα στην ανώτερη μορφή νοημοσύνης που είναι ο άνθρωπος.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου, ο άνθρωπος από τα πρώτα χρόνια που εμφανίστηκε στη γη έδειξε ότι ήταν ανώτερος από κάθε άλλο οργανισμό που κατοικεί στον πλανήτη μας, ακόμα και από τον συγγενικό χιμπατζή. Η ανωτερότητά του όμως αυτή κατάφερε να φτάσει ένα μέτριο επίπεδο νοημοσύνης ενώ αναφέρεται ότι σε άλλους πλανήτες η νοημοσύνη των πιθανών μορφών ζωής υπάρχει περίπτωση να είναι ανώτερη. Ο άνθρωπος κατάφερε να χρησιμοποιήσει τον προφορικό λόγο και να επικοινωνήσει με τους άλλους ανθρώπους. Κατάφερε επίσης να έχει στη δούλεψή του ζώα όπως γουρούνια και αγελάδες τα οποία εκμεταλλεύτηκε  για το κρέας ή το γάλα τους ενώ έχει ως κατοικίδια ζώα τα σκυλιά είτε ως συντροφιά είτε ως προστασία. Αν και ο άνθρωπος θεωρείται η ανώτερη μορφή νοημοσύνης στον πλανήτη γη, παρολαυτά έχει κάνει αρκετά λάθη όπως πολέμους, γενοκτονίες και αδικίες απέναντι σε άλλους ανθρώπους.

Στην αρχή όταν διάβασα το βιβλίο μου φάνηκε άλλο ένα βιβλίο Βιολογίας που δεν έχει τίποτα παραπάνω να προσφέρει στον αναγνώστη από ένα οποιοδήποτε βιβλίο Βιολογίας που έχει κυκλοφορήσει στο παρελθόν. Στην πορεία όμως κατάλαβα το λάθος μου και ενθουσιάστηκα με τα κείμενα που αναφέρονται στην εξέλιξη του ανθρώπου, στην μέτρια ή ανώτερη ευφυία ή νοημοσύνη, στο ότι ο άνθρωπος ανέπτυξε τις τέχνες (θέατρο, μουσική, λογοτεχνία) για να εκφράσει τα συναισθήματά του αλλά και για να λειτουργήσει με την κίνηση σωστά το σώμα του.

Έτσι λοιπόν εξεπλάγην ευχάριστα από το βιβλίο αυτό του καθηγητή Σπύρου Σφενδουράκη και σας προτείνω να το διαβάσετε. Το βιβλίο είναι σίγουρα ένα υπέροχο ταξίδι στη γνώση.

Ο Συγγραφέας του βιβλίου “Άλλος ένας Πλανήτης”, καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σπύρος Σφενδουράκης

Leave a comment

I’m Anthi

Ονομάζομαι Ανθή και είμαι απόφοιτη του τμήματος Τεχνολογίας Γεωπονίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης (από το 2019 ονομάζεται Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ). Αυτό το blog έχει ως στόχο την κριτική μου για βιβλία που διαβάζω κατά καιρούς αλλά και άρθρα για επίκαιρα θέματα.

Let’s connect

Design a site like this with WordPress.com
Get started